De verloren zoon

Een bekend Bijbelverhaal is de gelijkenis van de verloren zoon (Lucas 15:11-32). In dit verhaal keert de jongste zoon terug naar zijn vader. Hij heeft spijt en zijn vader is blij hem weer te zien. Ondanks alle zorgen en verdriet wordt er een groot feest gegeven om zijn terugkomst te vieren. Helaas hoor ik tijdens mijn werk regelmatig verhalen waar dit anders verloopt. Ik luitster ik naar wat er gebeurd is. Meestal hoor ik de kant van de ouder en soms die van het kind. Herinneringen worden opgehaald. Soms is het duidelijk waar het fout ging, soms helemaal niet. Heel af en toe komt er een verbitterde reactie, maar meestal is er veel verdriet en een groot gemis. 

Beeld verloren zoon door Karel Gomes staat in de Bijbelse Tuin Hoofddorp

In een ruzie heeft eenieder zijn eigen verhaal met zijn eigen gevoel erbij. Het kan zijn dat er sprake is van sociaal onhandig gedrag. Meestal kunnen de mensen elkaar ‘niet verstaan’. Ze begrijpen elkaar niet en wordt er langs elkaar heen gecommuniceerd.  Vaak wordt er ingevuld voor de ander. Dit werkt niet helpend, maar blokkeert. Het verdriet blijft onuitgesproken en er komt geen toenadering. Vaak is excuus maken of het gesprek aangaan te laat en komt het niet meer goed. Mensen kunnen zichzelf beschermen door te zeggen dat het zo beter is, maar dit is meestal om niet gekwetst te kunnen worden. Ik vraag altijd of ze het weer goed zouden willen hebben. Het antwoord is altijd ja. Diep in hun hart zouden ze dit graag willen, in de praktijk blijkt dit toch lastig. Andere familieleden spelen vaak een rol en hebben hier ook een mening in. Of is de angst om afgewezen te worden te groot. Of is er te veel gebeurd en te veel gezegd en de kloof te groot. Zo kan het gebeuren dat zelfs aan het eind van een leven er geen ontmoeting is. Er geen verzoening heeft plaatsgevonden en geen afscheid is geweest. 

Ik heb vele dikke tranen gezien en veel verdrietige verhalen gehoord. Ja, inderdaad meestal van een kant. Ik geef geen oordeel, ik luister. Toch hoor ik vaak dat er een verlangen naar verzoening is, al is deze soms diep verstopt. 

Mocht je in zo’n situatie zitten, probeer open te staan, probeer het gesprek aan te gaan. Lukt het niet zelf, probeer het via een mediator. Ik gun je verzoening en vrede in je hart. 

Bent u in de buurt van Hoofddorp, bezoek dan eens de Bijbelse Tuin Hoofddorp: https://www.bijbelsetuininhoofddorp.nl

Terug